Siden sist, har vi kommet oss til Tanger. Det var meningen at vi skulle en tur innom Fez på veien, men med gradestokken oppunder 50 grader også der, ble vi trukket mot Tanger med sine stabile 25 grader, sol og strand. 11 timer med tog fra Marrakesh. Det er imidlertid en drittby. Kjedelig mat. Jeg har kontemplert i flere dager nå, om hvorvidt jeg skal prøve å spise hjerne. Boken jeg har drevet og lest, Hugh eats it all, kan fortelle at hjerne er fryktelig godt, sprøtt på utsiden og mykt og deilig inni. Jeg er ikke sikker på om jeg tør.
Vi har truffet en fyr som heter Said, han er to-og-tyve år, og gjør øyensynlig ingenting. Han fungerer (dårlig) som en slags guide for oss. Han har også lagt ut en masse om at han elsker å pule. Han sier at de fleste marokkanske jenter ikke vil ha sex før ekteskapet. Og de som vil ha det, er for det meste horer. Han sier at når han har sex med europeiske jenter, må han bruke en time på å kline, og kose med dem, mens med marokkanske jenter, er det bare å få av dem klærne før man lurer den inn. Jeg kommenterte at da måtte det jo være praktisk med den tradisjonelle marokkanske kjolen som gjør at kvinnene effektivt bare trenger å ha på seg ett klesplagg. Han sier at man ikke går rundt grøten i Marokko, at man først kommer med et kompliment til jenten, du har pene øyne, munn, kropp etc. før man spør om de vil pule. Jeg mistenker at dette henger sammen med at han kun har sex med prostituerte.
Ramadan har slått inn for fullt. Folk skuler på deg når du røyker på gaten, når du drikker vann, når du spiser. Steffen prøver ut ramadan i dag. Det gjør ham smålig gretten og vanskelig tilsnakkenes. Jeg har sagt til Said at jeg ikke kan ha ramadan fordi guden min, Dionyssus, ikke tillater det. Vi diskuterer religion en stund. Steffen irriterer seg over marokkanernes manglende evne til å tenke rasjonelt. Jeg prøver å fordype meg i Ulysses. Jeg skriver.
Og det er kanskje det beste med denne turen. Jeg har tid. Til å skrive. Til å lese. Til å tenke. Jeg har en tekstproduksjon som er, om ikke ekstrem, så i alle fall fornuftig. Kanskje det blir bok av det til slutt, selv om jeg ikke orker kun å holde på med den. Jeg har lest 4 bøker på en uke, og holder på med den 5.
Skjelettet av en meget vakker fugl,
bleket hvitt av solen, slik at det
fremdeles har en intens estetikk til seg.
De små ribbeina, åpent som til et skrik
der hjertet skulle ha vært.
mandag 16. august 2010
torsdag 12. august 2010
I magen.
Vi har diskutert ting som følelser og karma de siste dagene. Steffen mener at følelser er noe som alltid kan og bør forklares ut fra et vitenskapelig perspektiv. Jeg mener at fornuft og følelser bør fungere hånd i hånd, og at følelseslivet er like verdifullt som fornuften.
Uansett startet Ramadan i morges klokken litt over 5. Det betyr at det blir vanskeligere å få tak i mat, drikke osv. om dagen. Ramadan slutter klokken 7 hver kveld, og da spiser og drikker man som gale. Jeg vet ikke om det er særlig lurt ikke å spise eller drikke når temperaturen nærmer seg 50 grader på dagen. Men slik er nå en gang religionen. Vi diskuterte religion med en fyr som driver en slags fast food-sjappe eller noe slikt, hin natten. Jeg tror kanskje jeg klarte å overbevise ham om at det går an å være et respektabelt menneske selv om man ikke er religiøs.
Vi traff ham etter at vi hadde vært og spist lammemage (la tripe). Det er spesiell mat, som delvis, og i halvmørket, likner på brokkoli av utseende. Det blir servert sammen med en linsestuing, samt kokte kikerter, og smaker ikke som brokkoli. Men det er ikke ille. Det er derimot kuføtter, som er en ekkelsak, kun fett, som å spise store mengder av kun det hvite på koteletten. Jeg holdt på å brekke meg, og det er ikke det ofte jeg gjør.
Lajla, en marokkansk prinsesse fra sør i Marokko, var vår guide gjennom den nye byen i Marrakesh, vår gastronomiske konsultant og også tilfeldige flørt gjennom denne varme augustnatten.
I går var uansett bedre i retning av god mat. Vi var og spiste på La Renaissance, en flott moderne restaurant i den nye byen, med fransk kjøkken. Fantastisk salat med varm chevre (marokkanerne har virkelig forstått hvordan å lage chevre). Entrecôte (entrekått) med escargotsaus (escargå) og pommes frites (påmm friitt) stod ikke tilbake for de fleste slike jeg har hatt i Frankrike. Desserten, en terte av eple og aprikos, var en heller schizophren affære, som samtidig prøvde å være kake, nøttekompott, terte og grøt. Likevel var det en god idé som hadde hatt godt av en enklere oppskrift, og å stå kjølig. Men uansett; et flott sted, og jevnt over god mat.
I dag planlegger vi å reise videre. Vi krangler over om vi skal til Casablanca, Rabat, Fez eller Tanger. Insh'Allah velger vi det riktigste, og kaldeste stedet.
Uansett startet Ramadan i morges klokken litt over 5. Det betyr at det blir vanskeligere å få tak i mat, drikke osv. om dagen. Ramadan slutter klokken 7 hver kveld, og da spiser og drikker man som gale. Jeg vet ikke om det er særlig lurt ikke å spise eller drikke når temperaturen nærmer seg 50 grader på dagen. Men slik er nå en gang religionen. Vi diskuterte religion med en fyr som driver en slags fast food-sjappe eller noe slikt, hin natten. Jeg tror kanskje jeg klarte å overbevise ham om at det går an å være et respektabelt menneske selv om man ikke er religiøs.
Vi traff ham etter at vi hadde vært og spist lammemage (la tripe). Det er spesiell mat, som delvis, og i halvmørket, likner på brokkoli av utseende. Det blir servert sammen med en linsestuing, samt kokte kikerter, og smaker ikke som brokkoli. Men det er ikke ille. Det er derimot kuføtter, som er en ekkelsak, kun fett, som å spise store mengder av kun det hvite på koteletten. Jeg holdt på å brekke meg, og det er ikke det ofte jeg gjør.
Lajla, en marokkansk prinsesse fra sør i Marokko, var vår guide gjennom den nye byen i Marrakesh, vår gastronomiske konsultant og også tilfeldige flørt gjennom denne varme augustnatten.
I går var uansett bedre i retning av god mat. Vi var og spiste på La Renaissance, en flott moderne restaurant i den nye byen, med fransk kjøkken. Fantastisk salat med varm chevre (marokkanerne har virkelig forstått hvordan å lage chevre). Entrecôte (entrekått) med escargotsaus (escargå) og pommes frites (påmm friitt) stod ikke tilbake for de fleste slike jeg har hatt i Frankrike. Desserten, en terte av eple og aprikos, var en heller schizophren affære, som samtidig prøvde å være kake, nøttekompott, terte og grøt. Likevel var det en god idé som hadde hatt godt av en enklere oppskrift, og å stå kjølig. Men uansett; et flott sted, og jevnt over god mat.
I dag planlegger vi å reise videre. Vi krangler over om vi skal til Casablanca, Rabat, Fez eller Tanger. Insh'Allah velger vi det riktigste, og kaldeste stedet.
tirsdag 10. august 2010
Bankerott
Ikke så kjekt å være i Marrakesh når ingen av visakortene dine vil virke i ninibanken. Det å gå rundt for å lete etter nye minibanker i 48 grader varme, uten en gang å ha nok kontanter til å kjøpe noe å spise. Jeg tror vi gikk i 1 time, prøvde 15-20 forskjellige automater. Kortet er avmagnetisert. Da er det kjekt å finne ut at det koster 5 kroner i timen med internettkafé, og at det tar like mange minutter å overføre penger til Western Union på nett, og hente dem ut i nærmeste filial. Western Union er vel det nærmeste man kommer det gamle banksystemet tempelridderne fant opp. Der kunne man sette inn penger på et gitt sted, få en kode, og hente dem ut i et annet land. Alt dette mot blodrente. Takket være kodemaskinene tempelridderne fant opp, kunne de deschifrere hva som sto på verdipapirene klientene deres hadde med seg. Klientene slapp å være redd for å bli ranet på veien, og tempelridderne tjente store penger på renter.
Dette gjorde i sin tur at de bygget seg opp til å bli en stor økonomisk makt i middelalderens Europa og endte med at de fleste lederne ble forfulgt, fengslet eller drept fredag den 13. 1307, et samarbeid mellom pave Clement den femte og den franske kongen Philip den fjerde. Philip startet forfølgelsene med følgende sitat: "Dieu n'est pas content, nous avons des ennemis de la foi dans le Royaume." Gud er ikke fornøyd. Men det er jeg. Takket være tempelriddernes arv, slipper jeg å sove på gaten i Marrakesh - uten penger, uten vann.
Dette gjorde i sin tur at de bygget seg opp til å bli en stor økonomisk makt i middelalderens Europa og endte med at de fleste lederne ble forfulgt, fengslet eller drept fredag den 13. 1307, et samarbeid mellom pave Clement den femte og den franske kongen Philip den fjerde. Philip startet forfølgelsene med følgende sitat: "Dieu n'est pas content, nous avons des ennemis de la foi dans le Royaume." Gud er ikke fornøyd. Men det er jeg. Takket være tempelriddernes arv, slipper jeg å sove på gaten i Marrakesh - uten penger, uten vann.
Nattverden (eller det siste måltidet?)
Jeg har en filosofi om at man alltid skal oppsøke det mest særegne, spesielle og den mest utfordrende maten i landet jeg reiser til. Jeg tar få reservasjoner ved hva jeg putter i munnen, selv om noe av det blir raskt spyttet ut igjen. Tanjine er mer eller mindre nasjonalretten i Marokko (eller da den mest brukte måten å produsere mat på). Og de beste på dette, er berberne. De har forstått verdien av langtidsbaking, og lar gjerne terrakottaformene ligge på glør i over et døgn før de serverer det. Vi var og spiste på en berberrestaurant (skjønt, restaurant - det er mer som et hull i veggen, skittent, ekkelt og med noen ustø stoler og bord satt opp rett utenfor). Sinnsykt mørt lammekjøtt dekket av poteter og grønnsaker i form. Den eneste retten de serverer. Det smaker himmelsk. Litt kvalmende med enkelte grønne flekker på kjøttet, men er man i Arabia, gjør man som arabere og spiser rundt det.
Senere på kvelden; vi går for å spise middag. Tenker at vi skal safe 'an, og gå på et av de mer poshe turiststedene. Men på veien går vi forbi en restaurant hvor det står coeur ou foie ou reinne grillé. Altså grillet hjerte, lever eller nyrer grillet. Jeg tenker at det er for mye å leke med skjebnen to ganger på en dag. Går videre. Men det kverner i hodet mitt. Det er jo disse tingene jeg liker å gjøre. Vi går tilbake. Steffen bestiller kjøtt på spyd. Jeg spør kelneren hvilken av rettene som er best av de tre. "Du kan jo få en blanding av alle tre", sier han med et visst engasjement i stemmen. "JA!", sier jeg.
I minuttene som følger driver jeg og kontemplerer på om dette var så lurt. Litt den samme følelsen som like før man skal hoppe ut i litt for kaldt vann. Eller strikkhopping. Maten kommer på bordet. Jeg studerer den, pirker litt. Tar forsiktig en bit av hjertet. GREAT SUCSESS! Grillet til perfeksjon av mannen bak grillen i slakterkostyme, tyggemotstand som godt laget kalamari. Deilig grillsmak, nyrene mer kjøttaktig, mer subtil. Leveren med sin karakteristiske jernsmaken går opp i en høyere enhet sammen med grillsmaken, og den enkle løkconcassen blandet av rødløk, persille, koriander og lime. En side order av pommes frites som jeg ikke spiser. Jeg er i himmelen, noe jeg i ingen usikre ordelag, forteller til min kelner. Han smiler fra øre til øre, forteller stolt om hvordan de ikke bruker andre innvoller enn fra lam og okse. Ikke den inferiore geiten. Ikke gris (selvfølgelig). Jeg takker for måltidet og går. På Steffen sin asjett ligger mesteparten av kjøttet igjen. Han synes det var litt for lite stekt.
Senere på kvelden; vi går for å spise middag. Tenker at vi skal safe 'an, og gå på et av de mer poshe turiststedene. Men på veien går vi forbi en restaurant hvor det står coeur ou foie ou reinne grillé. Altså grillet hjerte, lever eller nyrer grillet. Jeg tenker at det er for mye å leke med skjebnen to ganger på en dag. Går videre. Men det kverner i hodet mitt. Det er jo disse tingene jeg liker å gjøre. Vi går tilbake. Steffen bestiller kjøtt på spyd. Jeg spør kelneren hvilken av rettene som er best av de tre. "Du kan jo få en blanding av alle tre", sier han med et visst engasjement i stemmen. "JA!", sier jeg.
I minuttene som følger driver jeg og kontemplerer på om dette var så lurt. Litt den samme følelsen som like før man skal hoppe ut i litt for kaldt vann. Eller strikkhopping. Maten kommer på bordet. Jeg studerer den, pirker litt. Tar forsiktig en bit av hjertet. GREAT SUCSESS! Grillet til perfeksjon av mannen bak grillen i slakterkostyme, tyggemotstand som godt laget kalamari. Deilig grillsmak, nyrene mer kjøttaktig, mer subtil. Leveren med sin karakteristiske jernsmaken går opp i en høyere enhet sammen med grillsmaken, og den enkle løkconcassen blandet av rødløk, persille, koriander og lime. En side order av pommes frites som jeg ikke spiser. Jeg er i himmelen, noe jeg i ingen usikre ordelag, forteller til min kelner. Han smiler fra øre til øre, forteller stolt om hvordan de ikke bruker andre innvoller enn fra lam og okse. Ikke den inferiore geiten. Ikke gris (selvfølgelig). Jeg takker for måltidet og går. På Steffen sin asjett ligger mesteparten av kjøttet igjen. Han synes det var litt for lite stekt.
mandag 9. august 2010
Marrakesh!
Marrakesh! Bare i det vi starter innflygningen over byen, starter eventyret. Sanden har blitt pisket opp av vinden, og farget skyene over byen gyldne. Spenningen begynner aa bre seg. Flydoerene aapner, og heten slaar imot oss. Vi har i et anslag av overmodighet reist til Marokko midt i den varmeste perioden i aaret. Utenfor den kondisjonerte flykabinen venter 35 grader paa, oss, og da har solen akkurat gaatt ned. Passkontrollen tar et vondt aar. Naar vi kommer ut av tollen, er det bare en ting aa gjoere. Vi maa ha pils. Vi setter oss paa en av de tilfeldige flyplasskantinene, bestiller oel, et sandwich og sigaretter. Sigaretter har de ikke sier han til meg paa fransk, og peker bortover balkongen; "C'est la bas." Jeg begynner aa ane at jeg kommer til aa faa mer bruk for mine sparsommelige franskkunnskaper enn det jeg foerst trodde. Jeg faar senere vite at man begynner aa laere fransk i fjerdeklasse, mens engelsk er et valgfag man har paa videregaaende. Der er roeyking forbudtskilt paa veggene, men ingen bryr seg om dem.
Utenfor doeren staar bataljoner av taxisjaafoerer, men noen marokkanere vi reiste med, advarte oss mot aa ta de taxiene. Gaa heller et par minutter til du kommer ut paa hovedveien. Taxien er vesentlig billigere der. Vi gaar. Og fortsetter aa gaa. Vi tenker paa aa stoppe en taxi, men faar oss ikke helt til aa gjoere det. Etter en times tid er vi fremme i Marrakesh sentrum. En smeltepott av arabisk mystikk og fransk eleganse. Skilt paa fransk og arabisk, maten i samme retning. Slangetemmere og gateboksekamper. Fantastisk appelsinjus (den er faktisk verdt aa nevne)! Smaa boder paa place Jamaal el Fna som selger te, kaker og middag, alt av god kvalitet, til en fornuftig penge. Endeloese smug fulle av selgere som selger alt fra smykker til fandens oldemor.
Ikke like innpaasliten som andre steder jeg har vaert. Gleden av aa ha et spraak som lokalbefolkningen (om ikke du selv) behersker bedre enn engelsk, og som du forstaar (til en viss grad).
Dagen etter, den sinnsyke varmen. Over 50 grader, utslaatt hele dagen. Spise og gaa paa marked paa kvelden. Alle de inntense lydene, luktene, roeyken, musikken, alle menneskene. Alt det intense, som fyller alle sansene dine! All gleden, og alt dette uten alkohol!
Naa vet vi hvor vi skal anskaffer alkohol, da. Men det er ikke noedvendig. De fleste av takterassene i naerheten bugner over av lokal og importert oel, vin, brennevin, avsindig dyr Champagne. Og selv om det er deilig med en pils eller to i sommervarmen, er det ikke noedvendig. Det er ikke en del av kulturen. Det er bare der fordi vi er der. Turistene. de fremmede.
Utenfor doeren staar bataljoner av taxisjaafoerer, men noen marokkanere vi reiste med, advarte oss mot aa ta de taxiene. Gaa heller et par minutter til du kommer ut paa hovedveien. Taxien er vesentlig billigere der. Vi gaar. Og fortsetter aa gaa. Vi tenker paa aa stoppe en taxi, men faar oss ikke helt til aa gjoere det. Etter en times tid er vi fremme i Marrakesh sentrum. En smeltepott av arabisk mystikk og fransk eleganse. Skilt paa fransk og arabisk, maten i samme retning. Slangetemmere og gateboksekamper. Fantastisk appelsinjus (den er faktisk verdt aa nevne)! Smaa boder paa place Jamaal el Fna som selger te, kaker og middag, alt av god kvalitet, til en fornuftig penge. Endeloese smug fulle av selgere som selger alt fra smykker til fandens oldemor.
Ikke like innpaasliten som andre steder jeg har vaert. Gleden av aa ha et spraak som lokalbefolkningen (om ikke du selv) behersker bedre enn engelsk, og som du forstaar (til en viss grad).
Dagen etter, den sinnsyke varmen. Over 50 grader, utslaatt hele dagen. Spise og gaa paa marked paa kvelden. Alle de inntense lydene, luktene, roeyken, musikken, alle menneskene. Alt det intense, som fyller alle sansene dine! All gleden, og alt dette uten alkohol!
Naa vet vi hvor vi skal anskaffer alkohol, da. Men det er ikke noedvendig. De fleste av takterassene i naerheten bugner over av lokal og importert oel, vin, brennevin, avsindig dyr Champagne. Og selv om det er deilig med en pils eller to i sommervarmen, er det ikke noedvendig. Det er ikke en del av kulturen. Det er bare der fordi vi er der. Turistene. de fremmede.
lørdag 11. juli 2009
Roland Barthes
Jeg kom hjem fra fylla i går natt, og fikk ikke sove, etter å ha tatt taxi hjem sammen med Hege. Hun sendte meg et fantastisk sitat fra Roland Barthes:
"En annen dag sto vi i regnet og ventet på båten nede ved en innsjø. Den samme lengselen etter avgrunnen kom over meg, men denne gangen skapt av lykke. Slik faller av og til ulykken eller gleden over meg, uten at det etterfølges av kaos eller patos, jeg er oppløst, men ikke sønderknust, jeg faller, jeg flyter, jeg smelter. Denne tanken som jeg prøver ut og føler på (slik man stikker tærne ut i vannet) kan vende tilbake. den har ikke noe høytidelig i seg, det er nettopp dette ØMHETEN består i.
søndag 1. februar 2009
Time travels
After a problem-free flight fro Jaipur to Goa, we found ourselves in a (for India) overpriced 'pre-paid' taxi on our way to our pre-booked hotel. Getting to our hotel in Anjuna, took about an hour by car, where our nice driver drove on alot of smaller country roads allowing us to see a bit of the 'real' Goa before we headed to the Indian eqivalent of Tenerife.
For about 450 years, Goa was a Portugese colony - until it was annexed by India in 1961. But still Goa is strongly influenced by the Portugese heritage. The older Goans speaks Portugese as a rule - and we've even seen Indian-made 'Port' in shops here.
However, we didn't see much of this at first, going as we were to lick sun and bathe at Goas beaches. When we arrived at our hotel, it turned out not to be 'a short 10 minute walk' from the beach, but more than half an hour walking in the scolding heat. The hotel in itself was nice, though - with international tv-channels, hot showers and a nice balcony where we had breakfast made out of western cheeses and bread bought from the ex-Pat store nextby.
The beach Anjuna beach itself, however, turned out to be a pure and utter hell. The blend between junked out hippies persistently trying to sell you as wide a variety of drugs as you could think of, and Indian shopkeepers (as) desperate (as they come) trying to nag you into buying their useless crap blended in with extremely loud techno music from the early nineties made this place unbearable for normal backpackers and other people with their eyes and ears intact.
We tried to escape to another beach after only 2 days - but to no avail. Calangute is just as bad. (As a side note I may add that this is the only time we've thought 'why didn't we consult lonely planet first).
After 3 days we had enough, and headed to the Goa State Capitol, Panaji - to catch a train out of this schitzofrene package travel paradise.
The state capitol, Panaji, is worth a visit - to take in some of this Portugal-gone-strange. Not many turists comes here (compared to the beaches), and it bears a feeling genuinity. It's also very small for an Indian capitol with only about 100 000 inhabitants - if you include the suburbs.
Before we knew it, we were on our way to Hampi, with its houndreds of temples.
For about 450 years, Goa was a Portugese colony - until it was annexed by India in 1961. But still Goa is strongly influenced by the Portugese heritage. The older Goans speaks Portugese as a rule - and we've even seen Indian-made 'Port' in shops here.
However, we didn't see much of this at first, going as we were to lick sun and bathe at Goas beaches. When we arrived at our hotel, it turned out not to be 'a short 10 minute walk' from the beach, but more than half an hour walking in the scolding heat. The hotel in itself was nice, though - with international tv-channels, hot showers and a nice balcony where we had breakfast made out of western cheeses and bread bought from the ex-Pat store nextby.
The beach Anjuna beach itself, however, turned out to be a pure and utter hell. The blend between junked out hippies persistently trying to sell you as wide a variety of drugs as you could think of, and Indian shopkeepers (as) desperate (as they come) trying to nag you into buying their useless crap blended in with extremely loud techno music from the early nineties made this place unbearable for normal backpackers and other people with their eyes and ears intact.
We tried to escape to another beach after only 2 days - but to no avail. Calangute is just as bad. (As a side note I may add that this is the only time we've thought 'why didn't we consult lonely planet first).
After 3 days we had enough, and headed to the Goa State Capitol, Panaji - to catch a train out of this schitzofrene package travel paradise.
The state capitol, Panaji, is worth a visit - to take in some of this Portugal-gone-strange. Not many turists comes here (compared to the beaches), and it bears a feeling genuinity. It's also very small for an Indian capitol with only about 100 000 inhabitants - if you include the suburbs.
Before we knew it, we were on our way to Hampi, with its houndreds of temples.
Abonner på:
Innlegg (Atom)