mandag 9. august 2010

Marrakesh!

Marrakesh! Bare i det vi starter innflygningen over byen, starter eventyret. Sanden har blitt pisket opp av vinden, og farget skyene over byen gyldne. Spenningen begynner aa bre seg. Flydoerene aapner, og heten slaar imot oss. Vi har i et anslag av overmodighet reist til Marokko midt i den varmeste perioden i aaret. Utenfor den kondisjonerte flykabinen venter 35 grader paa, oss, og da har solen akkurat gaatt ned. Passkontrollen tar et vondt aar. Naar vi kommer ut av tollen, er det bare en ting aa gjoere. Vi maa ha pils. Vi setter oss paa en av de tilfeldige flyplasskantinene, bestiller oel, et sandwich og sigaretter. Sigaretter har de ikke sier han til meg paa fransk, og peker bortover balkongen; "C'est la bas." Jeg begynner aa ane at jeg kommer til aa faa mer bruk for mine sparsommelige franskkunnskaper enn det jeg foerst trodde. Jeg faar senere vite at man begynner aa laere fransk i fjerdeklasse, mens engelsk er et valgfag man har paa videregaaende. Der er roeyking forbudtskilt paa veggene, men ingen bryr seg om dem.

Utenfor doeren staar bataljoner av taxisjaafoerer, men noen marokkanere vi reiste med, advarte oss mot aa ta de taxiene. Gaa heller et par minutter til du kommer ut paa hovedveien. Taxien er vesentlig billigere der. Vi gaar. Og fortsetter aa gaa. Vi tenker paa aa stoppe en taxi, men faar oss ikke helt til aa gjoere det. Etter en times tid er vi fremme i Marrakesh sentrum. En smeltepott av arabisk mystikk og fransk eleganse. Skilt paa fransk og arabisk, maten i samme retning. Slangetemmere og gateboksekamper. Fantastisk appelsinjus (den er faktisk verdt aa nevne)! Smaa boder paa place Jamaal el Fna som selger te, kaker og middag, alt av god kvalitet, til en fornuftig penge. Endeloese smug fulle av selgere som selger alt fra smykker til fandens oldemor.
Ikke like innpaasliten som andre steder jeg har vaert. Gleden av aa ha et spraak som lokalbefolkningen (om ikke du selv) behersker bedre enn engelsk, og som du forstaar (til en viss grad).

Dagen etter, den sinnsyke varmen. Over 50 grader, utslaatt hele dagen. Spise og gaa paa marked paa kvelden. Alle de inntense lydene, luktene, roeyken, musikken, alle menneskene. Alt det intense, som fyller alle sansene dine! All gleden, og alt dette uten alkohol!

Naa vet vi hvor vi skal anskaffer alkohol, da. Men det er ikke noedvendig. De fleste av takterassene i naerheten bugner over av lokal og importert oel, vin, brennevin, avsindig dyr Champagne. Og selv om det er deilig med en pils eller to i sommervarmen, er det ikke noedvendig. Det er ikke en del av kulturen. Det er bare der fordi vi er der. Turistene. de fremmede.

1 kommentar:

  1. Je ne pas comprende. Ma je suis tre fatigues! Vale vale, si tiene cervesa a Barcelona. Ma la gente qui non parla italiano. Secondo me devono!

    Vabbe! Spero che fate un buon tempo a Marrakesh!

    "If you want another kind of love, ill wear an old man`s mask for you"!

    Hils kuken

    SvarSlett